Eğer patronunuz mesai saatlerinde sizi Facebook’ta ya da YouTube’da yakalayıp, fırçalıyorsa ona sunabileceğiniz çok etkili bir araştırma sonucu var: İş yerinde verilen molalarda internette sörf yapmak verimliliği yüzde 9 artırıyor! Ama lütfen kendisine mazeret veya savunma olarak benim yazımı göstermeyin…
İş saatlerinde özel nedenlerle internette ve sosyal ağlarda gezinmek “Cyberloafing” terimiyle adlandırılıyor. Sosyal ağların işlerine olan katkısının farkında olan birçok şirket çalışanların erişimine herhangi bir kısıtlama getirmiyor. Ancak elbette tüm şirketler bu konuda aynı fikirde değil.
Melbourne Universitesi’nden Dr.Brent Coker’ın yaptığı araştırmaya göre işe ara verilen zaman diliminde internette dolaşmak çalışanların performansını artırıyor. Coker’ı bu araştırma için ilhamını kız kardeşinin çalıştığı şirkette YouTube’un yasaklı olmasından alıyor.
Araştırma sırasında, çalışanlar işe ara verdikleri zamanda yaptıkları temel alınarak farklı gruba ayrılıyor;
1. 5 dakika boyunca Facebook’ta zaman geçirenler
2. İnternet molası (Farklı siteler arasında gezinmek)
3. Yerinden ayrılmadan hiçbir şeyle ilgilenmeyenler
4. Mola vermeyenler
Araştırma sonucunda Facebook molası verenlerin diğerlerine göre işlerine odaklanma konusunda daha başarılı olduğu gözlemleniyor. Bu araştırmayı destekleyen farklı bir anket çalışmasında da internette sörf arası veren genç çalışanların, mola sonrasında dikkatlerini işlerine daha kolay verdiklerini gösteriyor.
Aslında bu araştırma ülkemizdeki birçok şirketi de yakından ilgilendiriyor. Özellikle kurumsal şirketlerde, çalışanların sosyal ağlara ve birçok siteye girişine izin vermeyen server (sunucu) engelleri son derece yaygın. Artık her türlü pazarlama, satış, araştırma, müşteri hizmetleri gibi faaliyetlerin sosyal ağlardan yürütüldüğü günümüzde bu tür engellerin anlamsız olduğu hatta çalışan motivasyonunu olumsuz etkilediğini fark etmek gerekiyor. Bu araştırma da bu farkındalığı oluşturmak açısından önem taşıyor.