Söylemesi kolay fakat hayal etmesi zor. Kabaca 50-60 bin M2 bir beyaz alan** kapasitesi olan verimerkezi hayal edin. Makul bir zamanda ensenizde gözünüzün çıkmasına neden olacak kadar radyasyona maruz kalabileceğiniz yada iklimlendirme yüzünden derinizin dökülmesi mümkün olabilecek bir ortam.
Ne işe yarıyor?
Cevap basit, bu yazıyı okuduğunuzda saklanan yerlerden biri diye cevap vermemiz yanlış olmaz. Dijital dünyanın veri saklama, karınca duası gibi yazılımların çalışma ortamları… Elbette bu herhangi bir verimerkezi için geçerli olabilecek bir tanım. Hiper boyutun farkı 3-4 bin sunucu yerine 3-4 milyon sunucuya ev sahipliği yapıyor olması.
2021 yılında 500 adetten fazla Hiper boyut verimerkezi aktif olacak. Her birinde 2-3 milyon sunucu sistemin çalıştığı 500 den fazla Hiper Verimerkezi! 1.250.000.000 sunucu! Kabaca hesaplarsak 200.000 Megawatt enerji. Çok kabaca hesapla 2.000.000 Evin elektriğine eşdeğer diyebiliriz sanırım.
Ülkemizde Hiper Boyut var mı?
Ülkemiz tam bir vahşi orman statüsünde, normal boyutlardaki alanlar bile bir elin parmaklarını geçmiyor. Onlarda yatırım kaygıları ile bazı standartlardan feragat edilerek organize edilmiş durumda. Global sertifika aldığını iddia edenler, buna uyumlu olduğuna kendini inandıranlar… Bırakın dünyayı kendi sisteminden haberdar olmayan işletmeciler, yöneticiler…
Verimerkezi tercih ederken nelere dikkat etmeliyiz?
Bu soruyu reklam unsuru olarak kullanmak moda oldu. Markaların işlerine gelen noktalarda cevaplarla doldurdukları blog yazılarını ve pazarlama materyallerini unutun. Bunun cevabını bizim vermemize gerek yok. Ülkemizde TSE, BTK ve aklı başında pek çok mühendislik şirketi ile global alanda teknoloji standartları belirleyen TIER gibi şirketler ve mühendislik şirketleri bu alanda bilgilere sahiptirler, eğer ihtiyacınız büyükse bu konuda hizmet satmak isteyen şirketlerin satış ekipleri yerine uzmanlardan danışmanlık ve destek almak daha iyi olacaktır.
Peki, daha ufak ihtiyaçlarda ne yapmalıyız? Örnek 1-2 Kabinetlik boyutlar için önerileriniz?
Yapacağınız işe göre verimerkezi seçmeniz en doğrusudur, amacınız veri saklamak ise farklı, hızlı internet seçenekleri için farklı, sürekli takip etmeniz gereken fiziksel ihtiyaçlar için farklı yaklaşımlar ve seçenekler olmalıdır.
Kafanız mı karıştı?
Sorun değil, işi uzmanına bırakın, ön analiz ve gereksinimlerinizin belirlenmesi sektördeki hangi hizmetin size uygun olduğunun çalışması için size ÜCRETSİZ destek verebilecek ekipleri size yönlendirebilirim.
** Beyaz alan nedir? Verimerkezi sektöründe sadece aktif sunucu ekipmanlarının yer alabileceği alanlara beyaz alan denir. Jeneratör,trafo,depo, ups vs gibi teknik ekipmanlar için ayrılan bölgeler bu alanın dışında kalmaktadır. Kabaca ekteki grafikten anlatmak gerekirse kırmızı ile işaretlediğim alan beyaz alandır. Dünya ortalaması 1 beyaz alan için 2 teknik alan kullanılmaktadır. Verimerkezimiz 21312321421412 m2 gibi söylemler sektörün gerçek dışı bilgileridir.