Verimerkezi işinde en büyük problem enerjidir. İletişim kesilebilir, düzeldiğinde herhangi kalıcı bir sorunu beraberinde getirmez. Fakat enerji kesintisinin sonuçları çok ciddi olabilir. Aylarca kapatılmamış bir işletim sistemi, ani bir kesinti sonrasında tekrar açılmayabilir. Veya uzun süredir çalışan bir veritabanı sisteminiz düzgün açılmayabilir. Bellekte çalışan verilerinizin tamamı kaybolabilir. Daha da kötüsü siz Yedekleme yapmayı unutmuş, es geçmiş veya yedeklerin geri dönüşüm tatbikatlarını yapmamış olabilirsiniz.
Bu yüzden enerji kesintisi korkulu rüyamız, kabusumuz olur. Birkaç gün önce Pinterest, Instagram’ın da dahil olduğu bazı sistemler ulaşılamaz durumda idi. Sorun hizmet sağlayan şirket olan Amazon Cloud’un Datacenter’ında yaşanan enerji kesintisi olarak açıklandı.
Amazon bu konuda ne kadar suçlu doğrusu net bilgim yok. Fakat enerji bizim işin en sorunlu noktasıdır.
Enerji konusunda kesinti olmama şansı Türkiye sınırları içerisinde çalışıyorsanız neredeyse yok. Enerji alt yapı sağlayıcı noktalardaki bürokratik sorunlar, İstanbul şehrinin ciddi büyüme problemleri ve alt yapı konusundaki darboğazları. İş yapacağınız şirketlerin Datacenter alanındaki hakimiyetleri. Sistemi kurmanız için gereken komponentleri üreten şirketlerin Türkiye distribütör ve destek ekipleri. Sizin personeliniz. Sanırım ilk aklıma gelen arıza sebeplerini oluşturuyor.
SLA başlıklı yazımda da bu konuya biraz değindim. Fakat daha derine inmek gerekirse enerji konusunda alt yapı tarafında bazı standartlar üzerinden geçmek istiyorum.
BURAYA TIER GRAFIGI GELECEK (Not 09.11.2020, gelememiş bu grafik buraya…)
Yukarıdaki standartlarımızı kabaca belirten yapıda TIER 3 ve TIER 4 standartları Datacenter sektöründe ve İş dünyasında olmazsa olmaz durumundadır.
Eski şirketimde Dc3 ortamını yapılandırdığımız süreçlerde 4 nokta haricinde 180 civarında süreçten oluşan TIER 3 yapılandırmasına uygun dizaynda üretim yaptık.
Ülkemizde şuanda %100 TIER 3 standartlarına uygun 1-2 mecra dışında alt yapı bulunmamaktadır. Tier 3 yapılandırması yatırım olarak karşılanabilir bir sistem olsa da İstanbul şartlarında gerçek anlamda uyumluluk şimdilik tartışmaya açık bir noktadır.
TIER 4 tarafında ise ilk dakika itibari ile 2 farklı enerji üreticisinden enerji satın alınması şartı bulunmaktadır ki bu ülkemizde legal olarak yapılması yasak durumda olan bir yatırımdır.