Birkaç hafta önce dünyanın en büyük oyun fuarlarından bir tanesi olan E3’ü ziyaret etme fırsatım oldu. Bu fırsatı yakalamışken de gözlemlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Öncelikle E3 yani Electronic Entertainment Expo, Los Angeles’ta gerçekleştirilen tam bir Amerikan klasiği. Etkinliği fuardan ayırmak gerekiyor bence çünkü her şey devasa boyutlarda ve tüm sunumlar heyecan verici şovlarla süslenmiş adeta. Bunun dışında bir kaç kişiden duyduğuma göre geçmiş yıllardaki ufak şirketlere ayrılmış alanların olmayışı, etkinliğe sadece çok büyük şirketlerin katılmış olması sanıyorum ekonomik durumun bir yansıması bu yılki E3 için.
Sizler için E3’ün sitesinden bazı rakamlar derledim. Fuarda bir önceki yıla göre katılımcı şirket sayısı düşerken ziyaretçi sayısında ise artış olmuş. İlgili rakamlara göre fuara 100’ün üzerinde farklı ülkeden de katılım sağlanmış. Toplam ziyaretçi sayısı yaklaşık elli bin olurken bir önceki sene 230 olan şirket sayısı ise 200’e gerilemiş durumda. Ancak bu rakamlara rağmen fuarın Los Angeles şehrine maddi katkısı ise yaklaşık 40 milyon dolar.
Sosyal medyada tarafında ise fuar bir önceki yıl karşısında ezici bir üstünlük sağlamış durumda. Zira Facebook, Twitter ve Instagram gibi popüler uygulamalardan iki milyonun üzerinde E3 ile ilgili mesaj paylaşılmış.
Cesaretin varsa katıl!
Hemen belirtmek isterim ki etkinliğe katılmak için sadece sektörde aktif çalışan ve bunu ispat edebilecek bir profesyonel olmanız gerekiyor. Bu arada katılım ücretleri de çok yüksek belirtmeden geçmeyeyim. Öte yandan fuarda şirketlerin satın aldığı alanlar oldukça büyük ve büyük markaların bu alanlar için tahminen bir kaç milyon dolar yatırım yaptıklarını düşünüyorum. Örnek olarak da Activision standını verebilirim. Bu alanda yapılan yeni sunumlarının son 2-3 yıldır izlediğim sinema filmlerinden çok ama çok daha detaylı olduğunu söylersem sanırım yatırımın boyutları için güzel bir örneklendirme yapmış olurum.
E3 çerçevesinde çok fazla yeni ürün ve oyun tanıtıldı ama bu konularda şahsen beni çok heyecanlandıran bir durum yok. Aslına bakarsanız günlük oyun veya gündem takip etmiyorum bu yüzden oyun içeriklerinin anlık olması beni çok heyecanlandırmadı. Zaten bu tür içerikleri çevrimiçi ortamda bulabiliyoruz. Fakat etkinlikte sunum ve şov kısmının gerçekten ilgi çekici olduğunu söyleyebilirim. Özellikle stantlardaki donanım ve reklam ortamları güzeldi, detaylıydı. Tabii bu Avrupa’da görmediğimiz Amerika’ya özgü bir durum diye düşünüyorum. World of Tanks’in yapımcılarının yaptığı gibi ana caddeye getirip tank koymak sadece Amerika’da olur herhalde.
Bunlar haricinde E3 içerisinde Activision, Microsoft, EA ve MMO oyunları ile ilgili uzak doğulu şirketler dışında çok dikkat çekici bir marka görmediğimi söyleyebilirim. Oyunla ilgili bir sonraki durağım 13-17 Ağustos tarihleri arasında Almanya, Köln’de gerçekleştirilecek ve dünyanın en büyük ikinci oyun fuarı olarak nitelendirilen Gamescom olacak. Umarım oradaki detayları da aktarma fırsatı bulurum.