Girişim dünyasına adım atmaya hazırlanan adayların birçoğu omuzlarına çok fazla sorumluluk bineceğini ve yapılması gereken tonlarca işi düşünürken hissettikleri baskı yüzünden uykularından oluyor. Girişimcilik serüveninde başarıya ulaşmak için gerçekleştirilecek çok sayıda aşama olduğunu kabul etmek gerek. Bugün değilse bile yarın mutlaka sorumluluklarla yüzleşilecek ve girişim fikrinin hayata geçmesi için olabilecek en hızlı şekilde aksiyon alınacak. Ancak aciliyet duygusu birçok konuda olduğu gibi girişimlerde de büyük hatalar yapmaya neden olabiliyor. Ben hatalardan kaçmak yerine ders almayı savunuyorum, fakat göz göre göre hata yapmak da startup’ı gerçekleştirmek adına çıkılan yoldan sapmanıza neden olabiliyor.
Virajları ve engebeleri olan girişim yolunda her şey rağmen istikrarlı bir şekilde ilerleyebilmek için belli bir stratejiye göre hareket etmek gerektiğine inanıyorum. Hata payını en aza indirmeyi sağlayacak bu plan, girişimin geliştirme sürecinde önemli noktaları gözden kaçırmayı da önleyebilir. Eğer siz de girişim fikrinizi hayata geçirirken başarılı olmak istiyorsanız, derin bir nefes alın ve sadece mantığınızı yanınıza alarak 3 adımda stratejinizi oluşturmaya başlayın.
Hedef belirleyin
Sizin vizyonunuz, girişimin ana hedefini ortaya koyan en büyük etkendir. Bu nedenle girişim amacını belirlerken net ve tutarlı bir bakış açısıyla ilerlemekte büyük fayda var. Bir örnekle konuyu açmak gerekirse, her konuda basitlikten yana olan bir girişimcinin şirketinin her köşesinde bu tutumunu hissettirebileceğini de öngörebiliriz. Dolayısıyla girişiminizin sizi yansıtacağını da göz önüne alarak hedefleri ortaya koyabilirsiniz.
Hedefleri belirledikten sonra hedef kitle tanımı yapmak çok daha kolaylaşacaktır. Hedeflenen kitlenin davranış biçimlerine göre de girişimin yönü büyük ölçüde ortaya çıkacaktır. Bu noktada fikrinizin zayıf ve güçlü yanlarını kolaylıkla görebilecek duruma gelebilirsiniz. Böylece henüz yolun başındayken iyileştirmeler yapabilir ve zaman kaybını da önleyebilirsiniz.
Rekabeti değerlendirin
Pazarı belirledikten sonra rekabet durumunu gözden geçirmeniz, ayakları yere sağlam basan bir tutum ile yola devam etmenizde büyük rol oynuyor. Özellikle en büyük rakibinizi gözlemleyerek aksiyonlar almanız hedeflerinizle örtüşen ilerlemeler kaydetmeniz açısından faydalı olabilir. Bu adımla birlikte konumlandırmanızı da yapabilir ve hedef kitlenize rakiplerinizden farklı olarak ne gibi değerler sunduğunuzu da açıkça ortaya koyabilirsiniz.
Başarıya giden yolda son adım olan pazarlama planı, hedef kitlenize nasıl ulaşacağınıza karar vermenizden geçiyor. Ürünleri hangi kanal üzerinden satışa sunacağınız, nasıl bir iletişim kuracağınız ise pazarlama planınızın bel kemiğini oluşturuyor. Bu noktaları da belirledikten sonra artık girişim fikrinizi müşterilerinizle paylaşabilir ve nasıl tepki verdiklerini gözlemleyebilirsiniz. Geri dönüşler üzerine stratejinizde geliştirmeler yaparak artık deneyimli bir girişimci olduğunuzu gözler önüne serebilirsiniz.